WARSZTATY MUZYCZNO – TANECZNE: „TAŃCZĄCE SZKRABY” – GRUPA 4
MARZEC:
„W marcu jak w garncu „ – zabawy muzyczno – taneczne - kształtujące reakcję na zmiany artykulacji legato – staccato oraz rozwijające prawidłową wymowę podczas nauki piosenki.
- Powitanie wiosny – słuchanie muzycznego wiersza pt. : „W marcu jak w garncu”
- Nauka ładnego śpiewania – zwrócenie uwagi, aby dzieci nie śpiewały za głośno i wyraźnie wymawiały tekst
- Zapoznanie dzieci z melodią i tekstem piosenki ,,Przyszła pani Wiosna”- śpiew z podkładem muzycznym, rytmiczne powtarzanie tekstu, kształtowanie reakcji na zmiany artykulacji legato – staccato.
KWIECIEŃ:
„Wiosna w koło„ – zabawy muzyczno - taneczne – kształtujące rozpoznawanie melodii granych w górnych i dolnych rejestrach.
Rozwijanie reakcji na sygnał muzyczny.
Kształtowanie umiejętności legato i staccato.
- Wyrabianie sprawności słuchowej przez systematyczne stosowanie krótkich zagadek melodycznych i dźwiękowych.
- Nauka prostego układu tanecznego z wykorzystaniem cwału bocznego i bardzo prostych figur
- Osłuchanie z piosenką :"Krakowiak wiosenny”.
- Rozróżnianie melodii smutnej i wesołej.
- „Kle, kle Boćku” – zabawy muzyczno – taneczno – ruchowe kształtujące umiejętność legato i staccato.
WARSZTATY KULINARNE „KUCHCIKOWO”
W GRUPIE V
KWIECIEŃ
Kolejne kulinarne spotkanie (13 kwietnia) przedszkolaki z grupy V rozpoczęły od pogawędki na temat „Jajko jajku nierówne”. Dzieci mogły zobaczyć (jajka ugotowane ale jeszcze w skorupce i po obraniu), porównać i degustować jajko kurze i jajko przepiórcze. Dzieci dowiedziały się, że jajka przepiórcze są bogatsze od kurzych w żelazo i witaminy. Okazało się, że większość dzieci po raz pierwszy widziało i kosztowało jajko przepiórcze.
W końcu, z ugotowanych wcześniej jajek kurzych i przepiórczych oraz przygotowanych „marchewkowych grzebieni”, ziarenek pieprzu oraz zielonej sałaty, wykonywały bajkowe kury i małe kurczaki, które układały w miseczkach na własnoręcznie pokrojonej zielonej sałacie. Dzieci, które ze względu na stan zdrowia nie mogą jeść jajek wykonały kurczakową rodzinkę z pomidorów.
Dzieci z radością prezentowały swoje kurki.
WARSZTATY KULINARNE „KUCHCIKOWO”
W GRUPIE V
Podczas kolejnych kwietniowych warsztatów przygotowywaliśmy, pyszne tosty. Warsztaty rozpoczęły się od poznania urządzenia AGD- toster. Na stolikach panie przygotowały: chleb tostowy pełnoziarnisty i pszenny, masło, duszone pieczarki, szynka, ser żółty, ser mozzarella i ketchup. Przedszkolaki smarowały chleb masłem, nakładały ser, wędlinę, zamykały kanapki i cierpliwie czekały na upieczenie w tosterze. Wszystkie dzieci dobrze wiedzą, że nie wolno obsługiwać im urządzeń elektrycznych, więc tą czynnością zajęły się panie.
Własnoręcznie wykonane tosty smakowały wyjątkowo wyśmienicie
WARSZTATY SPORTOWE: „SKACZĄCE KANGURKI” – GRUPA
MARZEC:
„Gimnastyka dla każdego” - Ćwiczenia w różnych pozycjach (stanie, klęk, siad, leżenie) wykorzystujące różne przybory. Proste formy zabaw i ćwiczeń równoważnych z akcentem koncentracji uwagi.
- Rozwój oraz wyrabianie podstawowych cech motorycznych
- Nauka poruszania się w gromadzie
- Reagowanie na sygnały
Wszechstronny i harmonijny rozwój układu mięśniowego
- Kształcenie umiejętności utrzymywania równowagi w różnych sytuacjach życia codziennego
- Wyrabianie poczucia równowagi w staniu, w ruchu
KWIECIEŃ:
„Jestem zwinny jak zwierzę” - zabawy na czworakach z naśladowaniem ruchów zwierząt, przejście na czworakach w formie zadaniowej; toczenie się, pełzanie.
- Podtrzymywanie naturalnej gibkości kręgosłupa
- Wyrabianie swobody ruchów
- Wzmacnianie mięśni tułowia, szyi, ramion
- Wyrabianie płynności ruchowej
- Kształtowanie koordynacji ruchowej